Letáček je doplněn recepty a námětem pro práci s dětmi.

Lze objednat i bez přílohy jako DK120

Zdraví pro tělo…

Řeřicha pochází z oblasti přední Asie a severní Afriky. Už dávno byla známá jako léčivá bylina. Pro její kořeněnou chuť ji Římané přivezli do Evropy a začali ji sázet na svých zahradách. Císař Karel Veliký podporoval její pěstování, a díky tomu se rozšířila mezi lidem. Řeřicha obsahuje množství důležitých vitamínů, minerálů a dalších látek. Obsahuje vitamín C, K a B1, dále betakaroten, chlorofyl, draslík, železo, hořčík a vápník. Tyto látky posilují imunitu, tvorbu krve, zbavují tělo škodlivin, prospívají srdci, podporují trávení, látkovou výměnu, povzbuzují činnost žlučníku a jater.

Řeřichu můžeme konzumovat po celý rok. Nenahraditelná je zejména v zimě a v jarních měsících, kdy má organizmus nedostatek vitamínů. Jak ji můžeme doma vypěstovat? Je to velmi snadné, je to nenáročná rostlinka. Stačí zasít semínka na misku s navlhčenou vatou nebo do truhlíku či květináče a dát na teplé a slunné místo. Nezapomeňte pravidelně zalévat! Za pár dní už můžeme seřezat její zelenou nať a použít přímo na chléb s máslem, do pomazánek, salátů nebo jako ozdobu pokrmů.

Zdraví i pro duši…

V jedné písni se zpívá: „Hlava i srdce člověka jsou jako záhon, na kterém z dobré setby vzejde dobré, ze špatné zlé.“ Je to odvěká pravda. Ten, kdo malým semínkům dobrých slov a myšlenek dá ve svém životě prostor a dopřeje jim růst, dříve nebo později bude mít radost z úrody a sklidí dobré plody. Připomeňme si tuto pravdu malým dárkem – semínky řeřichy, kterou nám Pán Bůh dal nejen pro naše zdraví a posilnění organizmu. Možná, že její rychlý růst nám má připomenout moudrost biblických slov „Co člověk zaseje, to také sklidí.“ Tento princip totiž platí nejen v přírodě, ale i v lidském životě. Kdo si dává pozor na to, zda zasévá laskavost, přívětivost, vlídnost, dobrá slova, pozornost, přátelství a lásku, ten bude sklízet vděčnost a důvěru, získá dobré přátele a možná věrného průvodce v těžkých životních situacích. Dovol, aby do tvého života mohl Bůh, Tvůrce radosti a pokoje, zasévat své dobré Slovo. Když zasáhne tvé srdce a mysl, začne něco nového a nadějného růst. Zakusíš, že se Boží Slovo rozvine a přinese do tvého života pokoj, radost a lásku.

Chutné recepty

Řeřicha se má jíst vždy čerstvá. Můžeme ji jíst s míchanými vajíčky, s tvarohem, přidat do hlávkového salátu, nebo řeřichou posypat chleba s máslem. Kořeněná chuť řeřichy se výborně hodí k různým pokrmům.

Zde jsou dva recepty:

Řeřichová pomazánka

Přísady: 1 miska řeřichy, 200 g sýra, 1 cibule, sůl, pepř.

Řeřichu omyjeme a jemně nasekáme. Cibuli drobně nakrájíme a spolu s řeřichou a se strouhaným sýrem zamícháme. Dle chuti osolíme a opepříme. Můžeme dodat také kapku olivového oleje. Pomazánka vydrží v uzavřené nádobě v lednici 2-3 dny. Dobře se hodí i k loupaným bramborům.

Pstruh na řeřiše

Přísady: 2 pstruzi, citronová šťáva, sůl, pepř, olivový olej, 2 misky řeřichy.

Pstruhy očistíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Každého pstruha vyplníme jednou miskou nasekané řeřichy. Dva kousky alobalu potřeme olejem a do nich pstruhy zabalíme. V rozehřáté troubě na 200 stupňů pečeme asi 30 minut.

Námět pro práci s dětmi

Skořápku od vajíčka naplníme vatou. Na ni vysejeme semínka řeřichy a pak vatu navlhčíme. Za nějaký čas uvidíme, jak semínka začínají klíčit. Každý může na svou skořápku fixem namalovat oči, ústa a nos. Pak se můžeme bavit o tom, jaké myšlenky nám procházejí hlavou, co v nás zakořenilo a roste. Modleme se za to, abychom měli ve své hlavě jen dobré myšlenky, kterým Bůh dopřeje vzrůst stejně jako semínkům řeřichy na okně naší kuchyně.

Náhled:

obrazek

Líbí se Vám náš letáček? Doporučte ho svým přátelům na Facebooku!